گروه خبري : آخرین اخبار
تاريخ انتشار : 1398/02/08 - 11:36
كد :12

نرخ ارز و اثربخشی آن بر محصولات غذایی داخلی

رکود گران‌ترین دلار تاریخ ایران با نرخ بیش از 4100 تومان ثبت شد، رکوردی که حالا به یکی از معضلات مردم در تامین ملزومات زندگی تبدیل شده است.

فلسفه طرح "اقتصاد مقاومتی" جلوگیری از تاثیر پذیری کلان اقتصاد و در تنگنا قرار گرفتن معیشت مردم در زمان تکانه‌های اقتصادی بود و بدین منظور یکی از وظایفی که در راستای این هدف در سیاست‌های کلی اقتصادمقاومتی ابلاغی از سوی رهبرمعظم انقلاب برآن تاکید شده، تکلیف دولت برای مدیریت مخاطرات اقتصادی است.
برای بررسی میزان موفقیت دولت در عمل به سیاست های اقتصاد مقاومتی و مصون سازی اقتصاد ایران از تحولات مخرب می‌توان مواردی را در نظر گرفت که با عدم مواجهه صحیح مسئولان و سیاست‌گذاران، معیشت مردم با مشکلاتی همراه شده است. 
به عنوان نمونه، نرخ ارز در یک ماه گذشته جهش صعودی را تجربه کرد که براساس آن اختلاف قیمت نرخ دلار آزاد و نرخ دلار دولتی به بیش از 800 تومان در هر دلار رسید.
 
اما این افزایش نرخ ارز در روزهای گذشته تاثیرات زیادی بر قیمت مایحتاج روزانه مردم گذاشته و تقریبا اکثر ملزومات زندگی را گران کرده است. حال باید پرسید آیا دولت کشور را با شیوه "اقتصاد مقاومتی" اداره می‌کند؟ 
 
در ادامه به بررسی تاثیر قیمت ارز بر گران شدن سایر وسایل و مایحتاج زندگی روزمره می‌پردازیم:

گرانی برنج با افزایش قیمت دلار 

یک عضو اتحادیه مواد غذایی با اشاره به گرانی دلار گفت: نرخ برنج خارجی به نوسانات نرخ دلار در بازار بستگی دارد و به همین دلیل طی ماه های اخیر  قیمت برنج وارداتی با افزایش مواجه شده است.

دلار، گوشت را گران کرد

رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: با توجه به شرایط فعلی بازار دلار و روند صعودی در این بازار نمی‌توان انتظار کاهش قیمت گوشت را در بازار داشت.
 
در حال حاضر حدود قیمت هرکیلوگرم شقه بدون دنبه عرضه به مغازه دار بین ۳۴ تا ۳۵ هزارتومان و عرضه به مشتری بین ۳۸ تا ۳۹ هزارتومان است. 

تاثیر افزایش نرخ ارز بر قیمت آجیل

رییس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران، افزایش قیمت آجیل و خشکبار را ناشی از نوسان های نرخ ارز در یک ماه گذشته عنوان کرد و گفت: افزایش نرخ ارز در یک ماه گذشته بر نرخ برخی خشکبار وارداتی تاثیر داشته به طوری که قیمت انواع بادام هندی، درختی، زمینی بین 50 تا 60 درصد افزایش یافته است.

گرانی ارز لوازم خانگی را 20 درصد گران کرد 

نوسانات و افزایش نرخ ارز مهمترین دلیل برای افزایش قیمت لوازم خانگی عنوان می‌شود. 
 
بار دیگر به دنبال صعودی شدن نرخ دلار، قیمت ها در بازار لوازم خانگی به ویژه محصولات وارداتی به افزایش یافته است. دلیلی که عمدتا از طرف بیشتر فروشندگان لوازم خانگی اعلام می‌شود افزایش نرخ دلار است اما این افزایش قیمت غیر منطقی است؛ 

مقایسه قیمت لوازم خانگی با قیمت ماه‌ها و حتی هفته های اخیر نشانگر افزایش قیمت در بیشتر اقلام است، هر چند که این افزایش برای همه اجناس یکسان نیست و تقریبا بین پنج تا ۲۰ درصد افزایش یافته است.

 تاثیر نوسانات نرخ ارز بر قیمت گوشی موبایل 

 رئیس انجمن فروشندگان سیم‌کارت، گوشی موبایل و تجهیزات جانبی در این باره اظهار کرد: طی روزهای گذشته براساس نوسانات نرخ ارز در بازار گوشی‌های تلفن همراه نیز تغییراتی صورت گرفته و به عنوان مثال در خصوص نحوه خرید و فروش رایج در بازار در موارد متعددی فروشندگان عمده به جای آنکه تسویه‌حساب‌های خود را در مدت زمان چند روزه انجام دهند به صورت نقدی انجام داده و با توجه به قیمت‌ها و متناسب با شرایط بازار ارز قیمت را تعیین می‌کنند. 
قیمت گوشی‌های موبایل حدود 10 درصد افزایش داشته است.

تاثیر افزایش نرخ دلار بر بازار خودرو 

رئیس فدراسیون واردات گفت: نرخ ارز با افزایش همراه شده و این افزایش در بخش‌ها و مواردی واردات را تحت تاثیر قرار خواهد داد که از جمله آن‌ها بخش خودرو است. 
 
واردات خودرو در بخش تعرفه، هزینه‌ها و آن مواردی که به بخش دولتی ارتباط دارد بر مبنای ارز مبادله‌ای در نظر گرفته می‌شود و بخش‌های دیگری مثل خرید بر مبنای ارز آزاد محاسبه می‌شود، طبیعتا هر یک از بخش‌ها تاثیر مستقیمی بر افزایش قیمت خودرو خواهد گذاشت و افزایش نرخ ارز که در چند وقت اخیر اتفاق افتاده بر بالا رفتن قیمت نهایی تاثیر خواهد گذاشت 

افزایش قیمت دلار حبوبات را گران کرد

رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران با اشاره به اینکه افزایش قیمت دلار هم عامل مؤثر دیگر بر افزایش قیمت حبوبات است، تصریح کرد: با توجه به اینکه بخشی از حبوبات مصرفی از طریق واردات تأمین می‌شود، بنابراین افزایش قیمت دلار روی این موضوع اثر گذار بوده است. 

آقا طاهر بیان داشت: افزایش قیمت کالای وارداتی موجب افزایش قیمت کالای داخلی می‌شود، زیرا محصولات داخلی هم متناسب با افزایش قیمت کالاهای خارجی گران می‌شود.   

افزایش بحران قطعه‌سازان با افزایش قیمت دلار 

دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو با اشاره به افزایش قیمت ورق های فولادی و آهن در کشور، اظهارداشت: در کنار این موضوع نوسانات نرخ ارز هم باعث رشد قیمت پایه محصولات پتروشیمی شده است که همین موضوعات تولیدکننده داخلی را با بحران تأمین مواد اولیه داخلی روبه رو ساخته است.
 
وی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز باعث شده تا تأمین کنندگان به جای فروش محصولات خود در بازار کشور آنها را صادر کنند، افزود: این اتفاقات تمام صنایع از جمله قطعه سازان با چالش جدی مواجه کرده که فعالیت را برای آنها سخت کرده است.
 
در حدود یک ماهی که از افزایش قیمت دلار در بازار می‌گذرد، تحلیلگران دلایل مختلفی را برای این جهش قیمت برشمرده اند که از جمله آن‌ها می‌توان به  دست داشتن بانک مرکزی در افزایش قیمت برای جبران کسری بودجه دولت و تاثیر انتخابات آمریکا و همچنین برنگشتن پول های فروش نفت به کشور اشاره کرد. 
 
پیش از این، پیش بینی بانک مرکزی بر ‌ موقتی بودن افزایش قیمت ارز بود و سه ماهه آخر سال را با کاهش قیمت ارز پیش بینی می‌کرد، اما حالا که این امر محقق نشده است باید دید واکنش و موضع گیری بانک مرکزی به چه صورت است.